Votăm? Pe cine?

De Andreea Rujan

22 noiembrie 2009- o zi ca oricare alta in calendarul anului curent dar o zi de importanta istorica pentru Romania. Alegerile prezidentiale, scandaluri de proportii in mass media, dezastru general in sectiile de votare; nu conteaza cum ii spunem, este ziua in care vom afla cine ne va reprezenta inca cinci ani de acum inainte. Dar pe cine votam?

Printre candidati se numara persoane cunoscute electoratului romanesc precum actualul presedinte, domnul Traian Basescu, domnii Sorin Oprescu, Mircea Geoana sau Crin Antonescu. Pe langa acestia am facut cunostinta si cu oameni gata sa preia conducerea teritoriului actual al tarii dar fara sa detina informatii precise cu privire la lucrurile ce se desfasoara in Romania postcomunista. Un exemplu elocvent il constituie domnul Nati Meir, cel care si-a retras candidatura dar care afirma ca ar putea reveni totusi in cursa prezidentiala. Rugat sa intoneze imnul “Desteapta-te, romane! “ , posibilul viitor presedinte ne-a incantat auzul cu o romana stalcita si cu versuri “putin” diferite fata de ceea ce propune actualul imn. La fel de ambigua este insa si forma de guvernamant a tarii in care ne ducem traiul zilnic, osciland intre monarhie si… a sigur, republica. Avand astfel de nelemuriri domnul in cauza sustine ca inca mai are de facut lucruri importante pentru tara mult iubita.

Din pacate, in aceeasi situatie alarmanta se afla si doamna “presedinta” care doreste sa schimbe imnul, mai precis doar cateva versuri: “In care te-adancira barbarii de tirani!” si “ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani! “ . Dumneaei sustine ca aceasta ar fi una dintre primele schimbari pe care le-ar implementa in noul mandat, deoarece cuvintele “barbari” , “tirani” sau “dusmani” pot induce in eroare celelalte natiuni: “cine sunt barbarii, cine sunt dusmanii? ”. O alta schimbare majora propusa inca din primele zile in care si-ar exercita “domnia”, ar fi ziua nationala. “De ce pe 1 Decembrie? Atunci e prea frig! Sa fie mai in vara, sa fie mai cald afara.” In concluzie, de ce sa nu intervenim pe langa cei 1228 de delegati care au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia in 1918, pentu a incerca schimbarea datei unirii cu Transilvania? Se pare ca doar asa populatia Romaniei se va bucura pe deplin de ziua nationala, evitand frigul, ploaia sau chiar ninsoarea din data de 1 Decembrie.

Analizand astfel varietatea de optiuni pe care ni le ofera listele candidatilor nu ne putem pune decat o singura intrebare: pe cine votam? Cine va reprezenta oare cel mai mai bine interesele societatii in care traim? Vom afla pe 22 noiembrie daca vom trai bine in continuare sau nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s