Pentru cine aş vota?

De Andreea Daniela Ştefănescu

Se apropie alegerile electorale. Şi în loc să ne clasificăm preferaţii, ne încăpăţânăm şi refuzăm cu tărie: „Nu, eu nu votez”. Mai auzim şi câte un: „Dar pentru cine votez?”.

Încă din secolul XVIII s-au proclamat drepturile oamenilor de a alege un conducător ce le-ar putea satisface doleanţele, implicit votul universal. Însă, reacţiile umane,de-a lungul timpului, ar putea cataloga acest drept de a vota ca fiind baza unei dictaturi. Într-atât pare de dezastruoasă decizia unui adult de a se duce la vot. Totuşi… de ce nimeni nu se gândeăte că a vota înseamnă a-ţi spune punctul de vedere ? De ce nimeni nu se gândeşte că a-ţi pune semnătura pe numele unui candidat înseamnă a-ţi susţine ideile patriotice ? De ce nimeni nu se gândeşte că din 3 candidaţi „răi” se poate alege PRIN VOT unul „mai puţin rău” şi astfel interesele sale vor fi acoperite ? Cu alte cuvinte, la ce bun se mai pune problema votării la tinerii în vârstă de 16 ani, dacă adulţii nu ne oferă un exemplu demn de urmat ?

Sau poate că adolescenţii ar salva o patrie- aşa cum cânta Michael Jackson: „faceţi o schimbare”. Poate că adolescenţii ar reuşi ceea ce nu reuşesc părinţii lor. Dar prin ce mijloace? Avem, într-adevăr, mult mai multe mijloace de comunicare şi informaţiile circulă pe Internet la fel cum circulă un gând în creierul uman. Mai avem şi dorinţa lor de a fi stăpâni pe propria viaţă şi de a demonstra că o vârstă nu reprezintă o anume incapacitate, în cazul de faţă, de a vota în mod raţional. Dar nu avem adolescenţi capabili să ia viaţa în piept, căci altfel nu s-ar numi adolescenţi. Nu avem adolescenţi care s-ar putea hrăni şi şi-ar putea asigura o locuinţă din munca şi salariul propriu. Nu avem adolescenţi care s-ar dedica trup şi suflet responsabilităţilor ce le implică statutul de „om în toată puterea”. Şi atunci cum să voteze ? Unde a dispărut zicala părinţilor şi a bunicilor noştri „fiecare vârstă are magia ei” ?

Desigur că, ne putem încuraja părinţii să voteze, dacă într-adevăr, suntem dornici de a face o schimbare. Căci, în ultimă instanţă, nu contează pe cine alegi, ci contează să alegi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s