Cătălin Tolontan, într-o pauză de Ridzi

De Teo Nedelcu

toloPresat de timp, asaltat de telefoane, Cătalin Tolontan ajunge grăbit în camera unde 28 de perechi de ochi ai unor viitori jurnalişti aveau să îi analizeze toate mişcările. Le cere scuze, politicos, pentru întârziere. Explică faptul că a ţinut să vină în preajma lor, pentru că, atunci când era un tânăr lipsit de experienţă, la fel ca noi, Ioana Avădani şi oameni ca ea l-au ajutat foarte mult.

Peste câteva minute, i se aduce o ceaşcă mare de cafea.

Ochii îi sunt aţintiţi într-un colţ al camerei. Vorbeşte încet.

Aşteptăm un moment regizat, cuvinte pe care le avea pregătite. Nimeni nu se aştepta să ne întrebe ce este burka. Ne încurajează la un răspuns. Sfioşi aruncăm cuvinte la întâmplare. E zâmbitor. Probabil îşi aminteşte de începuturi. Deşi iniţial nu aveam habar de ceea ce se ascundea în spatele gândurilor sale, printe picături de cafea el ne povesteşte de vizita lui în Afganistan. Acolo situaţia este tulbure, femeile nu au drept de vot, nu îşi pot alege o slujbă şi, în special, un lucru care ne uimeşte: „nu există ziare”.

,,Ce ne face pe noi diferiţi de oamenii din ţările arabe sau cele aflate încă sub regimul comunist?’’

Se inversează rolurile. Meseria de jurnalist se face simţită. Ochii îi sunt aţintiţi asupra noastră, ne urmǎreşte reacţiile. Unii din noi ridică mâinile timid şi încearcă să îi răspundă la întrebare. Ascultǎ cu atenţie rǎspunsurile primite, le aprobǎ dar completeazǎ:

,, Noi suportăm mai multe idei, suntem o societate pluralistă, nu ne enervăm când cineva are alte idei. Lucrul asta creează gălăgie în jurul nostru. Societatea europeană, progresul fabulos, toate au fost construite pe o cultură şi o societate în care oamenii se contraziceau’’.

Răspunsul său ne pune pe gânduri. Tăcerea inundă încăparea o clipă. Îşi drege vocea. Cu tristeţe îşi aminteşte de un anumit episod din viaţǎ, când era de aceaşi vârstă cu a noastră: ,, E o mare diferenţă între ceea ce am trăit eu până la 18 ani şi ceea ce trǎiţi voi. Mulţi dintre colegii mei şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei. Pentru ei voi merge la vot la prezidenţiale, deşi nu ştiu încă cu cine voi vota”. Ne îndeamnă să votăm: ,,E dreptul nostru”.

O întreagă discuţie despre drepturi se stârneşte. Unul din cele mai importante drepturi, dreptul de a fi informat, este cel care ne interesează pe noi în meseria de jurnalist.

,,E foarte important să afli mereu ceea ce vor oamenii”.

Cuvintele încep sǎ i se împleticeascǎ, oboseala începe sǎ îşi spunǎ cuvîntul. Cu toate acestea mai are puterea să facă glume: ,, Nimeni nu îi iubeşte pe dentişti şi pe ziarişti”. Reuşeşte să ne aducă zâmbetele pe faţă.

Subiectul mult evitat, Monica Iacob Ridzi şi marinăriile

Celebrul caz al demascării, reprezintă ,, o victorie pentru că presa şi-a recăpătat credibilitatea, dar trebuie să continue tot în aceată notă şi să aibă grijă să nu distrugă vieţi”. Demisia a fost cea mai bună soluţie. Mulţi români erau furioşi. Discuţiile devin din ce în ce mai aprinse, prindem curaj, întrebǎm de domnul Traian Băsescu. Tolontan se amuză: ,, De mine zic că sunt ba’ cu Băsescu, ba’ cu Voiculescu…depinde ce articol mai apare la gazetă”. Nu se sfieşte să recunoască: ,,În 2004 credeam că Traian Băsescu este cea mai bună alegere, dar acum nu ştiu ce să mai cred…”.

tolo_caric

Telefonul sună pentru a doua oară…,,Sunǎ-mǎ în 5 minute’’. Au mai trecut încǎ 10. O ultimǎ întrebare. Un ultim rǎspuns. Un om care a trezit o ţarǎ întreagǎ din amorţealǎ se întreaptǎ spre sediul Gazetei Sporturilor acolo unde târziu în noapte va închide redacţia, aşteptând alte şi alte surse care sǎ îi dezvǎluie ,,lucruri mǎrunte’’.

Caricatura: Teo Nedelcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s