La taclale cu Sorana Cîrstea

De Andreea Rujan şi Bianca Creţan

Sorana1Tenisul a ocupat mereu locul întâi pentru ea şi toate celelalte au venit de la sine. Acum susţine ferm că „tot ce e legat e tenis merită”.

Încă de la patru ani, avându-le ca modele pe Steffi Graf şi Monica Seles, Sorana şi-a început cariera de tenismenă: „Deoarece aveam foarte multă energie, ai mei au hotărât să mă înscrie la un sport, considerâd tenisul sportul ideal pentru o fată”.

La vârsta de 5 ani, după ce i-a fost descoperit talentul, Sorana a trecut la un nivel mai avansat, depăşind astfel perioada de grupă şi începând să lucreze cu un antrenor propriu la individualizare.

Au urmat antrenamente mai serioase care au pregătit–o pentru competiţiile ce i-au marcat cariera. Câştigarea Campionatului Mondial neoficial de Junioare din America şi-a lăsat amprenta asupra carierei sale. Acesta a reprezentat momentul de declanşare a fenomenului Sorana Cîrstea. ”După el au venit toate celelalte, inclusiv contractul cu Adidas şi am început să fiu mai în prim-plan” .

După acest succes, cariera sa a fost într–o continuă ascensiune. La 14 ani, a trecut la competiţiile profesioniste de senioare. Pasul pe care l-a făcut nu a fost ceva neobişnuit pentru ea deoarece tot timpul a jucat la categorii de vârstă superioare: la 5-6 ani juca la categoria de 10, la 8-9 ani îşi măsura forţele cu jucătoare de 12 ani.

Întrebată dacă nu se temea de experienţa şi vârsta mai înaintată a adversarelor sale de la acest nivel, Sorana a zis că niciodată nu a interesat-o cine se află de cealaltă parte a fileului.

„Mereu mi-a plăcut să merg la şcoală”

Încă de mică, având un program foarte bine organizat, eleva Sorana Cîrstea a reuşit să îmbine antrenamentele cu orele de curs, deoarece a fost un copil căreia i-a plăcut foarte mult să înveţe. Povesteşte că atât profesorii cât şi colegii care au susţinut-o şi i-au apreciat munca au fost alături de ea pe toată perioada evoluţiei sale.

Dintre toţi aceştia, un personaj marcant pentru ea a fost Diana – colega ei de bancă încă din clasa I şi cea mai bună prietenă şi în prezent: „ Pe mine m–a ajutat foarte mult să am pe cineva aproape mereu cu care pot să vorbesc orice şi chiar dacă acum ne vedem mai rar, prietenia noastră a rămas aceeaşi” .

Ca orice absolventă de liceu, Sorana trebuie să dea şi ea bacalaureatul. Deoarece în perioada sesiunii speciale a participat la Roland Garros, unde a ajuns până într – o etapă atât de înaintată (sferturi de finală), nu a putut da bacul atunci.

Sesiunea normală s-a desfăşurat în timpul Wimbledonului, dar Sorana nu scapă de emoţiile examenului şi o să îl susţină în sesiunea din august, între antrenamente şi US Open. Deşi îi place foarte mult să citească, proba care o sperie cel mai mult este cea de limba şi literatura română, în timp ce la engleză crede că se va descurca cel mai bine.

După ce trece şi de acest „obstacol” din viaţa oricărui elev, prezenţa ei fizică la cursuri va fi dată uitării „Voi încerca să urmez o facultate online, deoarece timpul nu-mi permite altceva, ceva pe partea de management, apoi un masterat în domeniu…”.

„Când merg în turnee mereu îmi găsesc timp şi pentru cumpărături, pe care le fac chiar din două în două zile”

În toate aceste încercări la care a fost supusă până acum şi în tot ce va urma, părinţii îi vor sta mereu alături aşa cum au făcut-o de când micuţa Sorana avea 8 ani şi a început turneele internaţionale. De atunci, ambii părinţi de care este foarte apropiată, au însoţit-o la majoritatea competiţiilor.

Sorana este înainte de toate o tânără de 19 ani care, în ciuda aparenţelor, este interesată şi de altceva în afară de tenis. Îi place să facă integrame, iar colecţionarea de obiecte este un hobby vechi care a început cu strângerea de vederi, apoi cu cartele de hotel, iar în prezent colecţionează ceasuri.

Este pasionată şi de vacanţele exotice în destinaţii precum: Acapulco, Bali sau Hawaii, dar şi de cumpărăturile pe care le face în mod regulat când este în turneu.

Deoarece are o tradiţie atât de veche, Wimbledonul ocupă locul I şi în preferinţele Soranei, fiind turneul pe care îl râvneşte cel mai mult, iar un loc secund l-ar ocupa US Openul. Recunoaşte însă că şi Rolland Garrosul are un loc special în inima ei, fiind primul turneu internaţional la care a reuşit să se afirme.

Alături de noii săi antrenori impuşi de echipa Adidas , Sorana speră să ajungă cât mai sus în ierarhia WTA, acesta fiind visul ce o va motiva şi în continuare.

Foto: Photobucket.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s