Cristi Brancu, agentul VIP

De Roxana Olteanu

Cristi Brancu, recunoscut de publicul larg ca actualul prezentator al emisiunii „Agentul VIP” de pe Antena 3, este unul dintre puţinii oameni de media din România care este apreciat pentru modul său de a aborda scena mondenă.

Liftul urcă încet la etaj, unde se află biroul. Holul pare interminabil atunci când uşile ascensorului se dechid şi mă lasă să privesc drept către uşa pe care o căutam… Cu tot cu emoţii, bat şi intru. Omul din faţa mea nu este totuşi ceea ce mă aşteptam eu să fie – imagine, răspunsuri rigide, angajaţi care să îi perie inclusiv pantofii. Ba din contră! Primesc răsunsuri clare, lămuriri, găsesc sinceritatea unui om binevoitor care mă lasă să îi adresez întrebări ca la un interogatoriu.

Deşi este moderatorul unei emisiuni de televiziune unde are în faţă tot felul de vedete, nu s-a implicat niciodată în scandaluri cu invitaţii şi nu se supraexpune în toate ziarele, cu prima ocazie. Ceea ce ştiu mai puţini este că Brancu a predat el însuşi, cândva, cursuri despre cum se practică acest gen de presă. A realizat, de asemeni, într-un volum, portrete ale câtorva persoaneje extrem cunoscute.

Cartea nu a stârnit un val de reproşuri imediat după publicare şi nici nu a atras din partea „subiecţilor” dezvăluiri despre sine, senzaţionale (deja cuvântul începe să sune ciudat). Referitor la tinerii pe care i-a cunoscut în perioada cât a predat cursurile, Brancu este mulţumit să afirme că pe mulţi i-a reîntâlnit ca oameni de presă recunoscuţi pentru că îşi fac bine bine meseria.

Este adevărat, însă, că a existat şi grupul celor care s-au pierdut la publicaţii fără nume. Şi ar mai fi ceva de care Cristi Brancu ar trebui să se simtă mândru: este cel care, după o perioadă „ moartă”, de circa o jumătate de secol, a avut curajul să reînvie presa mondenă românească, să îi impună o formă şi nişte caracteristici care, mai apoi, au fost preluate – ca idee şi format – de o mulţime de alte publicaţii şi emisiuni de televiziune.

Totul a început cu revista VIP, în anii ΄90, o publicaţie la care a lucrat încă de la primul număr.

Nu a uitat să privească înapoi

Spre deosebire de alţii, Cristi Brancu nu a uitat să privească în urmă. Este convins că a avut curajul să experimenteze la noi presa mondenă şi pentru că a început să scrie la o vârstă foarte fragedă, în adolescenţă: „ La 18 ani scriam presă sportivă.”. A luat astfel contact cu persoane cunoscute, cu toate emoţiile începutului şi ale tânărului jurnalist, pe care le consideră naturale şi nu încearcă să le ascundă. Şi dacă primele sale articole au apărut în anul 1992, Brancu nu ezită să afirme, cu un oarecare regret, că pe atunci se scria cu grijă, cu simţul răspunderii, ştiut fiind că un ziarist poate distruge vieţi.

Privind spre presa actuală, vede ceva bun în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care controlează într-o oarecare măsură cum şi ce se transmite publicului. Nu este de acord cu libertatea totală a conţinutului presei scrise şi a internetului.

Dacă a făcut propriile sale greşeli ca jurnalist, Cristi Brancu nu refuză să şi le asume. Recunoaşte că i s-a întâmplat să se înşele asupra a diverse persoane, despre care îşi formase o opinie ce pe parcurs s-a dovedit greşită. A ajuns astfel să descopere oameni cu mult sub nivelul aşteptărilor sale, dar şi persoane care l-au surprins în mod plăcut.

După cum afirmă, nu este un lucru capital să te înşeli, indiferent cât de multă experienţă ai:

„Au fost ziare mari care şi-au cerut oficial scuze; iar publicul nu te sancţionează aşa de dur dacă recunoşti că ai comis o eroare. Sesizează că jurnalistul este şi el un om, în fond şi la urma urmei.”

Cristi Brancu nu crede că a avut vreun model după care să îşi fi ghidat cariera, mai ales pentru că a fost printre primii de la noi care au activat în sfera mondenului. Este mereu gata să îşi amintească, totuşi, că au fost şi oameni care i-au dat încredere, de la care a învaţat şi despre care e mereu bucuros să povestească. Primul menţionat este Radu G. Ţeposu, dispărut – îşi aduce aminte cu precizie – acum 10 ani.

Alţii nu şi-ar aminti, poate, exact cât timp s-a scurs de la moartea lui. Mai apoi vine vorba de Ion Cristoiu, cu care a lucrat trei ani şi jumătate. Ce l-a marcat la personalitatea acestuia din urmă a fost puterea de a căuta mereu şi mereu latura bună a lucrurilor. Faptul că era „un căutător de zone frumoase”. Cât despre emoţiile de început, acelaşi Cristi Brancu susţine că nu pot să fie controlate decât prin experienţă.

Este un lucru pe care îşi aminteşte că i l-a spus în facultate unul dintre profesorii săi, binecunoscutul George Pruteanu.

A dormi liniştit ştiind că nu ai distrus o viaţă

Brancu îşi analizează atent paşii, ştiind că orice cuvânt al său poate distruge oameni. Nu ştie clar unde este limita dintre presa de calitate şi cea de joasă speţă şi recunoaşte că şi-a pus aceeaşi întrebare când a început să scrie.

Cât despre energie şi puterea de a zâmbi tot timpul la emisiuni, chiar dacă există problemele de zi cu zi, spune că vin din pasiunea pentru munca pe care o face. Un jurnalist are nevoie de tenacitate, de puterea de a o lua de la capăt, insistenţă, curaj, dragoste pentru meseria sa, ordine. A ajuns la concluzia că există un simţ al corectitudinii meseriei în fiecare dintre oameni, indiferent în ce domeniu lucrează; că te adaptezi la situaţie, la omul pe care îl ai în faţă, la codul tău interior de respect faţă de lume.

Asta nu înseamnă că are un cod etic prestabilit, după care să se ghideze: „Ca regulă de aplicat, ştii că ţi-ai făcut bine meseria dacă seara poţi să adormi liniştit, cu mulţumirea muncii bine făcute.”.

„Vă mulţumesc mult! O zi bună în continuare! ”.

Uşa se închide în urma mea cu un zgomot uşor şi mă vad din nou pe holul din faţa biroului. Afară din clădire, la o tarabă, o doamnă în vârstă vinde ziare, în plin soare. Mai mult din obişnuinţă mă opresc să mă uit. După câteva secunde, vânzătoarea mă întrerupe: „ Vă uitaţi la ăla cu Brancu? E de ieri! Vi-l dau să citiţi?”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s