747, o trupă cu reacţie

De Cristina Chiran şi Iulia Dămăroiu

Acorduri de chitară.robi 407

Am păşit pe scările clubului unde băieţii de la trupa 747 făceau probele de sunet.

Tobele, departe de a fi domoale, acopereau vocea. Ritm alert şi versuri. Mircea, uşor răguşit, face prezentările : “Bună, eu sunt Mircea ! Cânt la bass şi la voce.” Râsete. Am auzit că el cântă!

Mâna dreaptă a lui Mircea, Brebenel, cântă la chitară. Zâmbeşte carismatic. Lângă el, pe taburet, stă acum Freaky, sau Andrei. La concerte de obicei, e în stânga lui Mircea.

Freaky dă admiterea la Drept şi ţinteşte spre postul de “Avocatul poporului” râd colegii. Din noiembrie s-a alăturat şi Saşa, toboşarul, trupei. E foarte simpatic. Are nişte ochi albaştri senini care nu se văd din spatele intrumentelor. Sunt sigură că sclipesc mereu când răsună tobele.

Când vorbeşte are accent moldovenesc. Doar e originar din Republica Moldova. Şi de fapt îl cheamă Alexandru. “Întreabă-l ce ştie să facă ! Întreabă-l ce ştie să facă !“ şopteşte Brebe. “-Origami” zâmbeşte Sasha. Dintr-o foaie A5 (de caiet mic dictando), toboşarul trupei pune pe masă o figurină micuţă : “Am învăţat din cărţi, pe vremea când eram eu mic, nu exista Internetul.”

Modest, nu spune nici că a fost olimpic naţional la fizică. Dar l-a dat de gol tot Brebe.

1,2,3 start !

Prima melodie pe care Mircea a învăţat să o cânte la chitară a fost a trupei NoFx – Theme from a NoFx album. La 17 ani a avut şi primul concert. ÎşiP1000739 aminteşte că nu prea făcuseră repetiţii cu această ocazie şi era oarecum timorat. N-a fost o reprezentaţie strălucită.

Acum admite că “emoţiile nu sunt bune” şi a renunţat la ele. Apoi a cântat cu formaţia Buzz. Freaky lua lecţii de chitară de la maestrul Mircea şi alături de Brebe era prezent la concertele trupei. Proiectul nu a avut viaţă lungă, astfel că cei trei s-au decis să pună bazele unuia nou.

După căutări îndelungate l-au găsit pe Saşa care li se potrivea ca stil şi noul proiect a început să prindă contur. Lasand in pace paiul sugrumat de cheita dozei de Fanta, Mircea se alatura discutiei : “Ne-am axat mai mult pe prietenie şi pe faptul că toţi gândeam în aceeaşi direcţie.”

Avioane şi muzică

Băieţii au afinităţi în domeniul aeronauticii. De aici numele trupei. Lui Mircea îi plac avioanele. Despre Brebenel glumeşte că preferă paraşutele. “De fapt lui Mircea îi plac turbulenţele!” continuă să se tachineze.

În muzica lor se inspiră de la Yellowcard, Blink182 sau Greenday. Pe scenă, Mircea chiar are alură de Billie Joe Armstrong cu pantalonii lui ¾, şosete şi slip-ons cu pătrăţele.

Acolo sus cântă inspiraţi de lucruri pe care le simt, lucruri îi deranjează. CeiP1000779 care vin la concerte mai prind câte-un refren şi-l fredonează ; tot aşa până se trezesc că ştiu toată melodia. Piese înregistrate nu au încă dar pun la cale un clip. Toate la timpul lor şi ei sunt optimişti.

Când nu e cu trupa, chitaristul lucrează la Music Channel. Nu-l deranjează că se învârte pe ritm de Ciara ori Justin Timberlake pentru că găseşte ceva unic în fiecare melodie.

Muzica, spune el, e în funcţie de anturaj. Ideal ar fi să ne îndreptăm într-o anumită direcţie. Tocmai de-asta Mircea este de părere că în ceea ce-i priveşte pe ei nu există concurenţă ci doar mişcare : „Fiecare ar trebui să fie original, să aleagă ce e bine pentru el, să nu fie după cum bate vântul”.

Concert 747

“Sasha, ia bate şi tu ceva să vedem dacă avem melodii!”

Tobele s-au auzit viu şi puternic. Spiritele s-au încins. Pe scenă se dădea un adevărat spectacol. Lumini, gălăgie, blitzuri, aplauze şi totul a culminat cu un pogo pe cinste la melodia ”My emo friend”. Hipnotic. Atmosferă s-a menţinut şi după concert : bere, shoturi de tequila, fum, râsete şi glumiţele lui Brebe. E tare să ai amici care cântă pe ici-colo. Dar e şi mai frumos sa ajungi să guşti o parte din ce sunt ei, din ce pun la cale.

robi 381

“Mergem în Vama, Saşa ?” – “Da, da !”

Au planuri de viitor şi vis. “Eu vreau să cânt toată viaţa !” spune Brebenel.

Acum nu sunt o formaţie de renume ci doar cântă în deschidere pentru numele mari. În cluburile underground româneşti trupe ca Emil sunt sfinţii şi băieţii de la 747 sunt zeii mai mici.

5 responses to “747, o trupă cu reacţie

 1. Bravo fetele, bravo baieti.
  Sper sa va aveti propriu concert in care sa cante emil .. ori alte trupe mai mari, mai mici. Oricum pe langa voi (un boeing 747) toti par.. ‘parasute’, cum ii place lu Brebenel

 2. hEy!
  In sfarsit citesc primul tau interviu „oficiaL” si mai e si cu cei de la 747. :D Ma bUcur ca te-am ajutat cu cate ceva (oricand ai nevoie call me).
  Mai astepT si alte articole !
  Mult mult succes, rrrobi are incredere in tine !
  [imbrrrrAtisare]

 3. Va multumim si va mai asteptam.Poate data viitoare ne face robi poze:P Thnx again

 4. cu prima ocazie :)

 5. Pingback: 747: invitatii emisiunii Antidot din 13 februarie | V.I.P.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s