Dansul pasiunii: SALSA

De Bianca – Andrada Creţan şi Andreea Rujan

Pentru unii este îmbinarea perfectă între dragoste, pasiune, invenţie şi libertate. Pentru alţii – un mod inedit de a te desoperi şi de a căpăta încredere în propriile forţe.

Salsa este un stil de dans foarte lejer, având doar câţiva paşi de bază, dansatorii putând să încerce oricând price combinaţie de „pasitos”. Deşi bărbatul are datoria de a conduce, salsa este dansul femeii, partenera fiind foarte bine pusă în valoare de mişcările care se execută pe lângă ea. Limbajul corpului este vital, iar contactul vizual dintre parteneri stabileşte o relaţie de respect. Atracţia dintre aceştia este elementul cheie în jurul căruia se petrece toată acţiunea dansului. Pentru a putea spune o poveste frumoasă în ritm latino, pasiunea cu care se realizează fiecare element este cea care contează.

Tot atât de importantă este însă şi ţinuta: spatele ţinut drept şi picioarele uşor îndoite de la genunchi, dar corpul relaxat. Pentru femei, figurile care le pun cel mai bine în valoare sunt body-wave–urile, mişcări de unduire ale corpului asemenea unor valuri. Bărbaţii preferă piruetele şi paşii foarte rapizi, în care îşi conduc cu fermitate partenera. Acestea sunt întâlnite de la stilurile de salsa foarte rapide, unde partenerii lasă impresia că aleargă, până la cele lente, cum sunt ritmurile de salsa tango.

Cu toate că salsa se poate dansa şi individual, dansul în pereche este cel mai popular şi mai spectaculos. Tehnic vorbind, nu există mişcări standard, cei opt timpi în care se execută paşii se pot combina oricum, atât timp cât respectă ritmul.

Pentru a dansa salsa nu este nevoie de o anumită vestimentaţie, însă pantofii sunt foarte importanţi. Aceştia sunt creaţi special pentru dansul de societate, având o talpă foarte moale din piele întoarsă, pe care piciorul nu alunecă, iar greutatea este susţinută în special pe călcâi.

Prin „salsa” nu se mai înţelege azi decât stilul clasic. Odată cu evoluţia ei, a împrumutat elemente din dansul contemporan, în prezent dezvoltându-se şi salsa hip-hop. Alte stiluri de dans latino-american înrudite cu salsa sunt merengue, pachata şi zouk, care solicită în principal partea de jos a corpului, mişcările din şolduri amintind, într-un fel, de vechile stiluri de dans cubaneze.

În România salsa câştigă din ce în ce mai mult teren, înfiinţându-se tot mai multe şcoli de dans. Numărul celor care vor să înveţe creşte în fiecare zi, astfel că în unele săli numărul perechilor ajunge până la 10-15 în fiecare sesiune. La ora actuală există doar două mari competiţii de salsa: Calificările pentru Campionatele Mondiale de Salsa, ce au loc anual în luna iunie şi Cupa Generaţia 9 organizată de Vasile Constantin şi Geanina Niculae.

Despre SALSA

Salsa este un stil de dans latino american, apărut pentru prima dată în Columbia. Prima formă care s-a impus pe plan internaţional a fost salsa cubana, care s-a dezvoltat, mai târziu ajungând în SUA şi dând naştere unor genuri precum: salsa New York, salsa Los Angeles, salsa columbiană sau salsa cabaret (un stil ce combină mişcările dansului cu acrobaţiile şi atmosfera unui cabaret).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s