Florin Grozea eOk.ro

De Florentina Deca şi Alexandra Şerban

FlorinAm incercat să aflăm cum este omul din spatele proiectelui eOk.ro, dar şi bloggerul, artistul, fostul prezentator de radio si tv.

Distanţa creată de sticla monitorului a dispărut în momentul în care l-am sunat pentru a stabili o întâlnire. Bine imbrăcat, atent la detalii dar şi foarte amabil, Florin ne-a dat indicaţii si ne-a aşteptat în faţa studioului.

Acolo am găsit un om dezinvolt, care nu se temea de camera de filmat şi de întrebările primului nostru interviu. Însă nu numai Florin s-a arătat amabil la sosirea noastră, ci şi o parte din echipa sa, care ne-a întâmpinat zâmbind.

Discuţia avea să decurgă rapid, la aflarea veştii că avem 20 de minute la dispoziţie pentru a-l intervieva. Agendele, camera de filmat şi freza nefăcută a lui Florin aveau să concentreze părerile lui asupra muzicii româneşti în era digitală.

Primul blog al unui artist din România

Fiind unul dintre posesorii unui calculator HC 88 pe vremea în care doar câţiva profitau de el trecerea lui in epoca tehnologiei s-a făcut cu uşurinţă.

Florin Grozea era un “early adopter”, astfel reuşind să înţeleagă cu uşurinţă lumea virtuală, fiind primul artist din România cu blog, dar şi printre cei mai cunoscuţi în reţelele sociale.

“Romanii s-au mişcat foarte repede când e vorba de internet, sunt înclinaţi către tehnologie şi informaţie, aspect care s-a întâmplat şi în industria muzicală, mai ales că artiştii underground nu aveau canale unde să se vândă şi să se distribuie. Datorită internetului muzica este din ce în ce mai populară pe plan internaţional. Faptul că nu se mai cumpără cduri nu înseamnă că muzică nu mai e la modă. Să nu se încurce cele două aspecte: industria muzicală reprezentată de casele de discuri şi muzica în general, care este în cel mai bun an posibil.”

Eok.ro

Afişul din spatele canapelei pe care ne aflam era viu colorat cu portocaliul ce se asorta cu peretii camerei si găzduia proiectul ce revoluţionează în momentul de faţă onlineul în materie de piaţă muzicală românească. “eOk.ro a reuşit să semneze contracte de licenţiere cu case de discuri pentru a difuza legal muzica. Proiectul a prins în rândul artiştilor deoarece ei au un instrument de promovare care este legal, dar în acelaşi timp aduce şi câştiguri. eOk plăteşte drepturi de autor”.

Curiozitatea care ne macină pe toţi vis-a-vis de artiştii care îşi cântă piesele în limba engleză a avut ca răspuns din partea lui Florin: “Cred că e un trend, e o modă. O să treacă. O să rămână cei mai importanţi: Voltaj, Holograf, Hi-Q, etc. Sunt mai multe motive pentru care artiştii cântă în engleză. Era nevoie de un aer nou în muzică românească, iar acesta a venit cu piesele în limba engleză. Publicul a început să se plictisească de ceea ce era, iar acest val a venit ca o salvare. Un al doilea motiv este acela că acum capitala este la Bruxelles şi toată lumea vrea să iasă afară.”.

“Nu ajunge să fii genial o data”

Şi pentru că tot ne refeream la Hi-Q următoarea întrebare l-a pus oarecum în dificultate pe Florin: “Solistele s-au tot schimbat la Hi-Q, cum aţi reuşit să vă menţineţi pe linia de plutire?”. Răspunsul a fost unul care a definit imaginea de ansamblu a formaţiei: “mixul dintre talent, muncă, seriozitate şi în cazul nostru de o bună organizare”. Prietenia dintre el şi Mihai a consolidat formaţia, însă nu ar fi fost suficientă fără cele menţionate anterior.

De-a lungul experienţei sale a învăţat că talentul nu este suficient şi că “nu ajunge să fii genial o singură dată, Hi-Q definindu-se ca High Quality”.

Pentru ca trupa să se menţină, băieţii au trebuit să facă unele compromisuri. Florin povesteşte că în general compromisurile sale nu au fost multe şi “rele”, însă distanţa şi lipsa timpului l-au pus în situaţia de a-şi vedea familia din ce în ce mai rar. Cât despre prieteni el spune că “Poate nu am timp de o bere cu prietenii, dar când mă uit înapoi îmi place ceea ce văd şi asta contează cel mai mult.”

Despre copilul Florin

Întrebat despre cărţile copilăriei sale, el a dat un răspuns neaşteptat: informaticianul cu numeroase participări la olimpiadele în domeniu, reuşeşte să obţină în clasa a XII-a locul 2 la olimpiada de limba romană. “Am citit absolut tot. Dacă descopeream o carte care îmi plăcea atunci citeam tot ce a scris acel autor. În viaţă nu trebuie să fii unilateral.”

Emoţiile abandonate în lift la începutul interviului au reapărut la plecare . Abia atunci am realizat că oameni de televiziune sunt simpli, însă cu idei multe. Omul, artistul şi bloggerul Florin Grozea ne-a oferit viziune sa despre profesionalism, seriozitate şi talent. Ne-a demonstrat că poţi ajunge să îţi îndeplineşti orice vis atunci când investeşti timp şi muncă în ceea ce îţi doreşti.

Foto: Florin Grozea, colecţia personală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s