Graffiti – arta blamată

De Claudia-Andreea Corbu şi Alexandra-Gabriela Roşu

graf1„Te uitai la TV şi vedeai cum se ţine spray-ul… nu-ţi spunea nimeni cum să o faci”

Inscripţia „I bomb my city” de pe tricoul lui Vlad, un graffer de 26 de ani din Cluj-Napoca, scoate la iveală atracţia lui pentru graffiti-ul ilegal. S-a apucat de graffiti prin `97 – `98 când erau vremuri grele şi nu avea acces la informaţie.

Se inspira din revistele pe care le „prindea”. Clipurile găsite pe Internet la acea vreme îl învăţau tehnica. ”Te uitai la TV şi vedeai cum se ţine spray-ul… nu-ţi spunea nimeni cum să o faci”, spunea Vlad. Materialele se găseau foarte greu în acea perioadă, era nevoit să şi le procure prin metode ilegale.

„Te gândeşti la copiii care nu văd decât bani, droguri şi prostituție”

Primul concurs la care a participat a fost în 2003 la Cluj-Napoca. Era o competiţie în scop caritabil, pe tema fumatului. A reuşit să câştige locul I cu o lucrare ce ilustra protestul mondial al fumătorilor.

Tot în scop caritabil a început să organizeze evenimente pentru copiii din medii defavorizate. „Te gândeşti la copiii care nu văd decât bani, droguri şi prostituție”, afirma Vlad. Ultima lui lucrare în acest scop a fost realizată în cartierul Ferentari din Bucureşti, la Şcoala nr. 136, prin care a încercat să schimbe opinia conform căreia copiii de acolo devin infractori.

„Poliția încalcă mult legea, abuzează de ea… eu ştiu cum să mă joc cu ea ca să scap”

Pasiunea este combinată cu adrenalina. Pentru Vlad, adevăratul graffiti este atunci când vopseşte la tren sau la metrou, când stă în zăpadă de 50 cm şi are garduri de beton de trei metri de sărit, când trebuie să se caţere şi să care tuburi. Pentru vandalizări a fost de multe ori dus la secţia de poliţie, unde îi ironiza pe oamenii legii. De fiecare dată a scăpat de autorităţi prin simplul fapt că legile nu se puteau aplica.

Cu un zâmbet cinic, Vlad declara : „Poliția încalcă mult legea, abuzează de ea…eu ştiu cum să mă joc cu ea ca să scap”.

„Make it Funky!… şi chiar asta am făcut!”

În anul 2008 prietenii lui l-au înscris alături de ei la cel mai important concurs de graffiti din lume : Write4Gold. La început, concursul se desfăşura numai cu participanţi din Europa care se calificau după etapa naţională. De doi ani a început să se extindă la nivel mondial. Etapa naţională nu s-a organizat în România.

Au fost nevoiţi să participe în Bulgaria alături de alte două echipe din România sub denumirea „Romanian Delicious”. Tema concursului a fost „Step into the world”, RD realizând o lucrare la care au muncit mai bine de opt ore.

Calificarea în semifinale a fost un „step into the world” pentru aceşti tineri. Semifinală şi finala se desfăşurau în Germania. Reprezentanţii noştri au fost Gypsy Kings (o parte din Romanian Delicious): Serm (Vlad), Erps, Kero şi Home. Datorită întârzierii, au intrat în concurs după 3 ore de la începerea acestuia.

Tema semifinalei a fost „Science Fiction”, unde GK şi-au păstrat statutul. Aceştia au realizat o lucrare futuristă ce ilustra în prim-plan un ţigan într-o peşteră foarte colorată, ironizând felul cum sunt văzuţi românii în străinătate. Din păcate jurizarea nu a fost de partea lor, întrucât au fost punctați înainte de terminarea lucrării. Deşi lucrarea lor a fost printre cele mai apreciate, nu s-au calificat mai departe din cauza punctajului scăzut.

Datorită absenţei echipei din Africa de Sud, Gypsy Kings i-au înlocuit. Tema etapei a fost „Make it Funky!”. Băieţii au câştigat locul III, marele premiu revenind celor din Noua Zeelandă ( The Most Def ), urmaţi de echipa din Danemarca. „Make it Funky!… şi chiar asta am făcut!”, declara Vlad mândru de reuşită.

graf2

„Nu mă consider artist! Eu îmi expun lucrările pentru ochii tuturor”

Prin graffiti, pui desenul vrând nevrând în faţă omului, pe când un artist îşi expune creaţiile unui public restrâns. „Nu mă consider artist! Eu îmi expun lucrările pentru ochii tuturor”, spunea Vlad. După părerea lui, graffiti-ul va evolua în România, va fi perceput altfel, va deveni legal. Arta underground este un mod de viaţă ce te scapă de monotonie, iar prin legalizarea ei îşi pierde farmecul. „Nu poa’ să fie legal!”, a tras concluzia Vlad.

3 responses to “Graffiti – arta blamată

  1. tare articolul :)si bravo, vlad!

  2. Lucruri pe care le cunosc toti autorii de taguri si wildstyle le folosesc oamenii ca sa iasa in context…..Respect Erps…cel mai bun graffer….imi place articolu’

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s