Am dat de Trouble

De Edi Nistru şi Jeanin Buţu

streetdanceCu o experienţă de trei ani în domeniul street dance-ului, şcoala de dans Trouble a reuşit să strângă zeci de premii la concursurile naţionale şi internaţionale, construind cea mai bună trupă din România.

Sute de elevi sunt iniţiaţi în fiecare an în arta dansului urban de către instructorii şcolii, care au început şi ei de jos.

Ideea a venit în urma unui meci de fotbal pe plajă, când realizatorii proiectului, Alexandru Matei şi Paul Gheorghe, au aflat unul despre pasiunea celuilalt.

Amândoi absolvenţi de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS), fotbalişti la Oţelul Galaţi respectiv Gloria Buzău, cei doi au bătut palma şi au iniţiat o trupă de dans.

“Am început cu trei copii pe care i-am luat de pe stradă şi de aici a început o mare investiţie de timp şi bani”, mărturiseşte Alex.

Acum şcoala are peste 120 de persoane, iar din toamna aceasta este aşteptat un nou val de înscrieri.

Echipa care stă în spatele acestui succes îi are la bază pe cei doi fondatori. Din echipă mai fac parte balerina Oana Cocârţă şi trei coregrafi tineri, care au fost instruiţi chiar în această şcoală. Pe lângă street dance, au fost dezvoltate secţiunile de salsa şi belly dance.

Pentru prima dată în România, cei de la Trouble încearca să combine baletul cu dansul de stradă.

În vitrina de la recepție sunt aşezate toate trofeele importante ale trupei. Printre acestea se află locul I la National Street Dance Contest în București și alte premii în toată țara. Cea mai importantă realizare este participarea la streetdance (3)concursul de street dance organizat în Serbia, unde au luat peste treizeci de premii, într-o competiție cu 18 țări din Europa de Est.

Așa au început și colaborările cu artiști români de seamă precum Maia Morgenstern, Andra și Alb Negru.

Trupa a urcat anul trecut pe scena Callatisului, unde se vor întoarce și anul acesta, iar în primavară au fost invitați la Romanian Music Awards. Noutatea o reprezintă invitația de a dansa la ediția de anul acesta a Cerbului de Aur. Alex se arată totuși nemulțumit de modul de organizare a concursurilor din România: “Anul trecut am participat la concursul de la Oradea unde am luat locul al IV-lea. Pot să spun doar că primele trei locuri au fost ocupate de trupele orașului organizator.”

Double Trouble

Piața din România s-a încarcat în ultimul timp cu trupe de street dance care apar peste noapte și dispar la fel de repede. Când vine vorba de concurență, cei de la Trouble nu pun mare preț pe ce se întâmpla în afara sălii lor de dans. “Nu ne interesează ce se întâmpla în ograda vecinului. Singura concurență este atunci când suntem pe scenă la concursuri.” Mai mult decât atât, o parte din inovațiile pe care le-au adus în street dance-ul românesc au fost preluate și de alte școli.

Un bun exemplu ar fi cantonamentele pe care le organizează în fiecare an pe perioada verii. Timp de o lună și jumătate echipa se mută pe malul mării unde își pun la punct condiția fizică și noile tehnici de dans. Antrenamentele pe nisip și nutriția adecvată sunt prioritare în fața distracției.

“La cursuri suntem pentru ei “domnii profesori”, dar, o dată terminat antrenamentul, ne spunem pe nume, ieșim împreună și ne comportăm ca o familie”, spun Alex și Paul.

Ei încearca să îi învețe pe tinerii dansatori să tragă linie între munca serioasă și viața din afara sălii de dans.

Modul de organizare a școlii dă posibilitatea oricărui cursant să acceadă în trupa cea mare. Înscrierile se fac pe site-ul lor. Urmează două etape de câte șase luni la sfârșitul cărora toți elevii sunt testați. În funcție de rezultatele obținute, se construiește structura celor trei trupe.

streetdance (2)

Viitorul se arată optimist pentru cei de la Trouble. Recent a fost înființata o nouă secțiune de dans pentru copii cu vârste între patru și nouă ani. Alex nu se sfiește să ne mărturisească visul lor, care pare nebunesc pentru cei care nu au pasiunea în sânge: “Mulți ne iau în râs când spunem că vrem să ajungem campioni mondiali, dar noi continuăm să ne pregătim și să așteptăm un prilej ca să ne demonstrăm capacitățile.”

Un alt proiect la care se lucrează deja este realizarea unui album cu muzică pentru street dance. La muzica pe care și-o creează singuri vor adăuga vocile unor artiști români cu care au mai colaborat. Într-un viitor mai îndepartat se mizează pe extinderea școlii de dans în alte orașe, existând deja încercari în Brașov.

Toate acestea presupun o muncă constantă pe care cei de la școala de dans Trouble promit să o facă în continuare cu aceeaşi pasiune şi dăruire ca până acum.

5 responses to “Am dat de Trouble

  1. TROUBLE RULES am facut parte din trouble o perioada insa a trebuit sa ma las datorita unor probleme care au intervenit pe plan financiar insa imediat ce aceste probleme sunt rezolvate i’m going back there and i’m gonna tear up the dancefloor alongside my friends

  2. cumm pot sa fac rost de o adresa de Y!M sau de e-mail unde sa ii pot contacta atat eu cat si un amic de-al meu am vrea sa facem parte din aceasta trupa m-ar interesa mai multe detalii…va rog o adresa cv
    ms

  3. Foarte tare !.. mi-ar placea sa fac parte dintr-o trupa !…:D de dans :-x ..!

  4. Ella, http://www.trouble.ro pentru detalii si contact. Felicitari pt articol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s