Lucian luptă pentru drepturile LGBT

De Adeline Dan şi Andreea Bădoiu

1Trăieşte, se îmbracă, se distrează ca noi toţi ceilalţi de altfel, dar iubeşte diferit.

El este Lucian Dunăreanu (29 de ani) acum actor la “Mondenii”, în trecut doar un adolescent gay din perioada comunistă. L-am găsit la sediul asociaţiei “Accept”, primul ONG din România care susţine drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali). Recunoaşte cu dezinvoltură că este gay şi afirmă că cei care fac parte din comunitatea gay sunt oameni la fel ca ceilalţi doar că “iubesc altfel”.

Învârte o frunză în mână în timp ce povesteşte despre momentul în care a realizat, în gimnaziu, că el nu era de fapt un băiat “normal” ca ceilalţi din preajma sa.

În timp ce colegii săi înfiripau relaţii adolescentine cu fetele de vârsta lor, Lucian conştientiza că el este atras de băieţi. La început a considerat că ceva este în neregulă cu el. Nu mai cunoştea atunci pe nimeni care să fi recunoscut că e gay. Cu timpul, a ajuns să accepte faptul că el iubeşte o persoană de acelaşi sex şi a putut avea o relaţie cu un tânăr.

Am ajuns şi la capitolul părinţi. A întors capul , încercând să evite privirea plină de curiozitate. Părinţii lui nu au avut tocmai o reacţie bună în momentul în care au aflat despre orientarea sexuală a copilului lor pe care îl educaseră cu multă grijă. Nu puteau concepe acest lucru, mărturiseşte Lucian. Din acel moment până astăzi, el nu şi-a mai văzut părinţii şi nici nu a mai menţinut legătura cu aceştia.

Nu numai cu familia a întâmpinat probleme, ci şi in societate. În 2005, când se afla la un internet-café, el şi prietenii lui au fost daţi afară de către patron pe motiv “nu se primesc poponari acolo”. Imediat după incident, a fost sesizată poliţia care nu i-a sprijinit deloc pe tinerii daţi afară cu forţa.

Într-o lume în permanentă schimbare, homosexualii au devenit mult mai vizibili, tot mai mulţi au început să îşi recunoască deschis orientarea. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că, o dată cu schimbarea generaţiilor şi a concepţiilor, s-a mai redus din conservatorismul impus de perioada comunistă. De asemenea, Lucian mărturiseşte că şi Gay Fest a jucat un rol important în acest proces. Prin intermediul marşului gay, lumea a putut cunoaşte şi o altă faţa a comunităţii LGBT.

2

Pe plan profesional, Lucian se implică în organizarea Gay Fest şi este coordonatorul campaniei “Nu renunţa la sex! Renunţă la riscuri! “, desfaşurată de asociaţia “Accept”. El organizează şi festivalul de film la Cluj-Napoca, numit “Serile filmului gay” şi are o trupă de travestiţi numită “Toxice”.

Mărturiseşte că face mai mulţi bani cu trupa sa decât face un actor. Absolvent al facultăţii de actorie şi al câtorva cursuri de jurnalism, el s-a hotărât să creeze prima revistă din România dedicată comunităţii LGBT. Deşi profesional a reuşit, pe plan personal nu stă la fel de bine. În prezent nu are o relaţie stabilă, căutându-şi încă un partener de viaţă.

În ciuda piedicilor puse de societate şi a prejudecăţilor, Lucian Dunăreanu priveşte cu speranţă către viitor, mai ales că în ultima perioadă oamenii au devenit mult mai toleranţi decât erau în trecut cu membrii comunităţii homosexualilor.

Pe aceeaşi temă: Radio Purple – radioul comunităţii gay din România

5 responses to “Lucian luptă pentru drepturile LGBT

 1. Adresa corecta a revistei online este http://www.angelicuss.beanangel.ro

  angelicuss.ro este un domeniu cumparat de asociatia „Alianta Familiilor din Romania” (cei care au facut circ si au contestat in instanta organizarea marsului gay de la Bucuresti) special pentru ca unii, sa intre din greseala pe respectivul site pentru a fi… „vindecati” de homosexualitate.

  Mai mult de atat, au furat pana si meta tagurile (cuvintele cheie) ale site-ului Angelicuss si le-au pus pe site-ul lor ptr ca cititorii sa fie directionati intentionat gresit.

 2. Felicitari Lucian pentru tot ce facit pentru comunitate .Din pacate e foarte greu sa schimbi conceptiile.Nu de putine ori persoane care au aceasta orientare au fost abuzate de catre politie chiar daca nu savarsisera nici o contraventie,ci doar pt ca au o alta orientare .Oamenii trebuie sa vada ca si homosexualii sunt oameni normali care muncesc si se comporta normal in societate .

 3. Lucian – esti un tip de nota 10. Apreciez foarte tare tot ceea ce faci si mai ales faptul ca ai curajul sa faci un pas in fata, chiar si cu riscul de a fi blamat de proprii oameni care se tem sa fie fericiti si prefera sa nege ceea ce sunt.

  Inca o data felicitari!

 4. Felicitari pentru acest articol cu Lucian D.

  ” Lupt pentru drepturile LGBT DIN ROMANIA ”

  Cu drag Voicu Ioan ( Insula Cyprus )

 5. Ionutz Vantea

  Am avut placerea sa-l cunosc si eu personal pe Lucian Dunareanu. Apreciez foarte mult munca si efortul lui depus in toti acesti ani, chiar daca unii nu percep toate acestea. Atunci cand putini ieseau in fata, el a avut curajul. Atunci cand toti ceilalti nu erau interesati decat de sex, el si-a sacrificat viata pentru noi. E de apreciat omul asta asa ca, BRAVO LUCIAN DUNAREANU!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s